Z kawałka materiału w kształcie trapezu prostokątnego o podstawach długości 0,15 m i 0,65 m i dłuższym ramieniu 1,3 m wycięto chustę w kształcie trójkąta równoramiennego, którego podstawa jest wysokością trapezu (jak na rysunku).
a) Wyznacz wymiary tej chusty. Wyniki podaj z dokładnością do 0,01 m.
b) Oblicz sumę pól skrawków. Wyraź w procentach, jaką część pola trapezu stanowią skrawki.
Wymiary chusty, suma pól skrawków ~ trapez
- Wooler
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Wymiary chusty, suma pól skrawków ~ trapez
\(\displaystyle{ h- \ wysokosc \ trapezu}\)
\(\displaystyle{ x- \ ramie \ trojkata \ rownoramiennego}\)
\(\displaystyle{ a)}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{ 1,3^{2}- 0,5^{2} } =1,2m}\)
\(\displaystyle{ H- \ wysokosc \ trojkatnej \ chusty}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{0,15+0,65}{2} =0,4m}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{ ( \frac{1}{2} \cdot h) _{2}+ H^{2} }}\)
\(\displaystyle{ x=0,72m}\)
\(\displaystyle{ b)}\)
\(\displaystyle{ P_{trapezu} =1,2 \cdot \frac{0,15+0,65}{2} =0,48 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{trojkata} =1,2 \cdot \frac{1}{2} \cdot 0,4=0,24 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{skrawkow} = P_{trapeza} - P_{trojkata} =0,48-0,24=0,24 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ P_{skrawkow} }{ P_{trapezu} } \cdot 100 \% = \frac{0,24}{0,48} \cdot 100 \% =50 \%}\)
\(\displaystyle{ x- \ ramie \ trojkata \ rownoramiennego}\)
\(\displaystyle{ a)}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{ 1,3^{2}- 0,5^{2} } =1,2m}\)
\(\displaystyle{ H- \ wysokosc \ trojkatnej \ chusty}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{0,15+0,65}{2} =0,4m}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{ ( \frac{1}{2} \cdot h) _{2}+ H^{2} }}\)
\(\displaystyle{ x=0,72m}\)
\(\displaystyle{ b)}\)
\(\displaystyle{ P_{trapezu} =1,2 \cdot \frac{0,15+0,65}{2} =0,48 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{trojkata} =1,2 \cdot \frac{1}{2} \cdot 0,4=0,24 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{skrawkow} = P_{trapeza} - P_{trojkata} =0,48-0,24=0,24 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ P_{skrawkow} }{ P_{trapezu} } \cdot 100 \% = \frac{0,24}{0,48} \cdot 100 \% =50 \%}\)
Wymiary chusty, suma pól skrawków ~ trapez
powie mi ktoś jeszcze skąd wzięło się to:
\(\displaystyle{ h= \sqrt{ 1,3^{2}- 0,5^{2} } =1,2m}\) ?
na co to wzór i skąd się wzięło to 0,5?
EDIT:
ok już nie trzeba, doszedłem do tego, że to jest pitagoras
\(\displaystyle{ h= \sqrt{ 1,3^{2}- 0,5^{2} } =1,2m}\) ?
na co to wzór i skąd się wzięło to 0,5?
EDIT:
ok już nie trzeba, doszedłem do tego, że to jest pitagoras