pole trazpeu wpisanego w okrag
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polski
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
pole trazpeu wpisanego w okrag
Srodek okregu opisanego na trapezie lezy na jednej z podstaw. Podstawy trapezu maja dlugosc 15 i 9. Oblicz dlugosc ramienia trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
pole trazpeu wpisanego w okrag
mysle ze tylko trapez rownoramienny mozna wpisac w okrag, a jesli tak to srodek znajduje sie po srodku wiekszej podstawy
wtedy
uklad 2 rownan z dwiema niewiadomymi
\(\displaystyle{ (\frac{a-b}{2})^{2}+h^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{b}{2})^{2}+h^{2}= (\frac{a}{2})^{2}}\)
a- wieksza podstawa
b-mniejsza podstawa
h-wysokosc trapezu
c-ramie trapezu
wyszlo mi ze \(\displaystyle{ c= \sqrt{45}}\)
wtedy
uklad 2 rownan z dwiema niewiadomymi
\(\displaystyle{ (\frac{a-b}{2})^{2}+h^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{b}{2})^{2}+h^{2}= (\frac{a}{2})^{2}}\)
a- wieksza podstawa
b-mniejsza podstawa
h-wysokosc trapezu
c-ramie trapezu
wyszlo mi ze \(\displaystyle{ c= \sqrt{45}}\)
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
pole trazpeu wpisanego w okrag
mozna tez 2x tw. Carnota(cosinusów).
wtedy rownanie: \(\displaystyle{ ( \frac{b}{2})^{2}=h^{2}+ ( \frac{a}{2})^{2}}\) (przeciwprostokatna, to promien, inaczej w rownaniu: odcinek pomiedzy, wierzcholkiem krotszego boku, a srodkiem dluzszego boku) ,ale LastSeeds tego twojego 2 rownanka nie moge znalezdz:D
wiadomo, ze b/2=r(promien okregu)\(\displaystyle{ ( \frac{b}{2})^{2}+h^{2}= ( \frac{a}{2})^{2}}\)
wtedy rownanie: \(\displaystyle{ ( \frac{b}{2})^{2}=h^{2}+ ( \frac{a}{2})^{2}}\) (przeciwprostokatna, to promien, inaczej w rownaniu: odcinek pomiedzy, wierzcholkiem krotszego boku, a srodkiem dluzszego boku) ,ale LastSeeds tego twojego 2 rownanka nie moge znalezdz:D
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
pole trazpeu wpisanego w okrag
R- promien okregu opisanego
\(\displaystyle{ R= \frac{a}{2}}\)
Teraz zrzucamy wysokosc z wierzcholka trapezu, powstaje jedna przyprostokatna \(\displaystyle{ \frac{b}{2}}\)
i druga przyprostokatna h. Przeciwprostokatna jest R
\(\displaystyle{ R= \frac{a}{2}}\)
Teraz zrzucamy wysokosc z wierzcholka trapezu, powstaje jedna przyprostokatna \(\displaystyle{ \frac{b}{2}}\)
i druga przyprostokatna h. Przeciwprostokatna jest R