To znowu ja Mam kolejny, i mam nadzieję, że ostatni już problem. Z góry dziękuję za pomoc!
Treść zadania:
Napisz równanie okręgu o promieniu 5, przechodzącego przez punkty A(3,1) oraz B(2,4).
Tak więc równanie okręgu wygląda następująco: \(\displaystyle{ (x - a)^2 + (y - b)^2 = 25}\)
Podstawiając oba punkty pod równanie otrzymujemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (3-a)^2 + (1-b)^2 = 25\\(2-a)^2 + (4-b)^2 = 25\end{cases}}\)
Przekształcamy...
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+6a+9+b^2-2b+1=25\\a^2-4a+4+b^2-8b+16=25\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2-6a-2b=15\\a^2+b^2-4a-8b=5\end{cases}}\)
I po odjęciu zostaje \(\displaystyle{ -2a+6b = 10}\)
I nie wiem co dalej Czy w ogóle idę w dobrym kierunku, czy może powinienem to rozwiązać jakoś inaczej?
Równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 13 razy
Równanie okręgu
a=3b-5
i podstawiasz to w pierwszym rownaniu, czyli:
\(\displaystyle{ (3b-5)^2+b^2-6(3b-5)-2b=15}\)
wychodzi ci b
podstawiasz do drugiego rownania i wszystko gra
i podstawiasz to w pierwszym rownaniu, czyli:
\(\displaystyle{ (3b-5)^2+b^2-6(3b-5)-2b=15}\)
wychodzi ci b
podstawiasz do drugiego rownania i wszystko gra