Zad 1
Obwód trapezu równoramiennego wynosi 100 cm, a długość ramienia trapezu równa się
długości odcinka łączącego środki ramion trapezu. Oblicz długośc ramienia
wzór na długość odcinka łączącego środki ramion trapezu: d=(a-b) kpodzielić na 2
Zad 2
Kawałek czworokątnego materiału o obwodzie 3 m przecięto wzdłuż jednej z jego
przekątnych. Powstały 2 chusty w kształcie trójkąta równoramiennego, jedna o obwodzie
1,8 m i druga o obwodzie 2,8 m. Linia rozcięcia stanowi podstawę pierwszego trójkąta, a
dla drugiego jest ramieniem. Wyznacz wymiary obu tych chust.-- 19 marca 2009, 18:56 --przepraszam, poprawa d=(a+b) podzielić na 2 na zły wzór spojrzałam
trapezy i czworokąty, obwód itp
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
trapezy i czworokąty, obwód itp
1. Istnieje nieskończenie wiele takich trapezów. Każdy trapez o długości ramienia 25 oraz ramionach a, b, które spełniają równanie:
\(\displaystyle{ a+b=50}\)
spełnia warunki zadania, gdyż obwód takiego trapezu wynosi 100, a długość odcinka łączącego środki ramion wynosi 25. Ramię musi mieć długość 25, gdyż przy każdej innej długości obwód jest inny niż 100.
2. Bez rysunku będzie trudniej, ale da się zrobić. Dwa trójkąty przystają do siebie bokiem a, obwód czworokąta składa się z dwóch boków b (ramion pierwszego trójkąta), boku a (ramiona drugiego trójkąta) i c (podstawy drugiego trójkąta). Układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2b+a+c=3 \\ 2b+a=1,8 \\ 2a+c=2,8 \end{cases}}\)
Wydaje mi się, że dalej sobie poradzisz. Jeśli masz problemy, pytaj.
\(\displaystyle{ a+b=50}\)
spełnia warunki zadania, gdyż obwód takiego trapezu wynosi 100, a długość odcinka łączącego środki ramion wynosi 25. Ramię musi mieć długość 25, gdyż przy każdej innej długości obwód jest inny niż 100.
2. Bez rysunku będzie trudniej, ale da się zrobić. Dwa trójkąty przystają do siebie bokiem a, obwód czworokąta składa się z dwóch boków b (ramion pierwszego trójkąta), boku a (ramiona drugiego trójkąta) i c (podstawy drugiego trójkąta). Układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2b+a+c=3 \\ 2b+a=1,8 \\ 2a+c=2,8 \end{cases}}\)
Wydaje mi się, że dalej sobie poradzisz. Jeśli masz problemy, pytaj.