Długości boków trójkąta są równe: |AB|= 9cm, |BC|=12 cm, |AC|= 15cm. Odcinek DE jest równoległy do boku AB. Obwód trójkąta CDE jest równy obwodowi trapezu ABDE. Oblicz długość odcinka DE.-- 18 marca 2009, 21:50 --link do rysunku:):
Długości boków trójkąta są równe: |AB|= 9cm...
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
- Wooler
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Długości boków trójkąta są równe: |AB|= 9cm...
\(\displaystyle{ \begin{cases} 9+BD+AE=DC+EC \\ 12-DC=15-EC \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} DC+EC=18 \\ EC=DC+3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} DC=7,5cm \\ EC=10,5cm \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ Twierdzenie \ Talesa}\)
\(\displaystyle{ \frac{AB}{AC} = \frac{DE}{EC}}\)
\(\displaystyle{ DE=6,3cm}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} DC+EC=18 \\ EC=DC+3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} DC=7,5cm \\ EC=10,5cm \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ Twierdzenie \ Talesa}\)
\(\displaystyle{ \frac{AB}{AC} = \frac{DE}{EC}}\)
\(\displaystyle{ DE=6,3cm}\)