prosze o pomoc w zadaniach
a)oblicz promien okregu opisanego na trojkacie prostokatnym, którego przyprostokatne maja długosc 7cm i 12cm
b)pole trójkata prostokatnego jest rowne 18cm2. wysokosc poprowadzona z wierzchołka kata prostego ma długosc 4cm. oblicz promien okregu opisanego na tym trojkacie
c)stosunek długosci przyprostokatnych jest rowny 3:4. promien okregu opisanego na tym trojkacie ma długosc 10cm. oblicz pole tego trojkata
d)w okrag o promieniu 5cm wpisany jest trójkat równoramienny o podstawie długosci 6cm. oblicz długosc ramion tego trójkata
okrag opisany
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 19 kwie 2008, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
okrag opisany
a) a pitagorasa wylicz przeciwporstokatna
\(\displaystyle{ 7 ^{2}+12 ^{2} =x ^{2}}\)
r=polowa x
-- 18 mar 2009, o 21:02 --
b) \(\displaystyle{ pole=a*h* \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 18= a*4* \frac{1}{2}}\)
18=2a
a=9
r=polowa a
c) przeciprostokatna=20 bo r=10
czyli 2*r=przeciwprostokatna
i z pitagorasa
\(\displaystyle{ (3x) ^{2} +(4x) ^{2} =20 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 9x ^{2} +16x ^{2} =400}\)
\(\displaystyle{ 25x ^{2}=400}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} =16}\)
x=4
boki wynosza:12, 16
\(\displaystyle{ pole= \frac{1}{2}*12*16=}\)
\(\displaystyle{ =96}\)
\(\displaystyle{ 7 ^{2}+12 ^{2} =x ^{2}}\)
r=polowa x
-- 18 mar 2009, o 21:02 --
b) \(\displaystyle{ pole=a*h* \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 18= a*4* \frac{1}{2}}\)
18=2a
a=9
r=polowa a
c) przeciprostokatna=20 bo r=10
czyli 2*r=przeciwprostokatna
i z pitagorasa
\(\displaystyle{ (3x) ^{2} +(4x) ^{2} =20 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 9x ^{2} +16x ^{2} =400}\)
\(\displaystyle{ 25x ^{2}=400}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} =16}\)
x=4
boki wynosza:12, 16
\(\displaystyle{ pole= \frac{1}{2}*12*16=}\)
\(\displaystyle{ =96}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 19 kwie 2008, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa