trapez, odcinek dzielacy pole na polowe

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
annoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 20 sty 2009, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

trapez, odcinek dzielacy pole na polowe

Post autor: annoo »

Podstawy trapezu maja dlugosc 8 i 4. Oblicz dlugosc odcinka rownoleglego do nich i dzielacego pole trapezu na polo
Od czego tu zaczac.....?
Pawel8312
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 mar 2009, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

trapez, odcinek dzielacy pole na polowe

Post autor: Pawel8312 »

Oznaczając odcinek jako X, oraz podstawy jako A oraz B, liczymy z tego wzoru: \(\displaystyle{ x=\frac{a+b}{2}}\)

Czyli w twoim wypadku: \(\displaystyle{ x=\frac{4+8}{2}=6}\)
bixos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 29 maja 2008, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polski
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

trapez, odcinek dzielacy pole na polowe

Post autor: bixos »

Gdyby to byl trapez rownoboczny, prostokatny to mozna w ten sposo obliczyc.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

trapez, odcinek dzielacy pole na polowe

Post autor: kolanko »

ODPOWIEDZ