Łazienka państwa kowalskich ma wymiary 3.3m x 2.2m. Pani Kowalska chce wyłożyć ściany tej łazienki glazurą do wysokości 1.8m.Wybrała płytki za 43 zł/m2. Glazurę kupuje się w pudełkach po 1 m2. Wynika z tego że:
A: wystarczy, jeśli kupi 13m2 glazury
B: musi kupić 20m2 glazury
C:kwota 800zł wystarczy na zakup płytek
D:Wyda ponad 1000 zł na zakup płytek
Prosze o rozwiązanie, nie tylko o podanie odp. z Gory dzięki potrzebne na dziś
Łazienka państwa Kowalskich, Jak obliczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Łazienka państwa Kowalskich, Jak obliczyć
\(\displaystyle{ (3,3 \cdot 1,8 \cdot 2) +(2,2 \cdot 1,8 \cdot 2) = 19,8m^2}\)
\(\displaystyle{ 20m^2 \cdot 43zl/m^2 = 860 zl}\)
\(\displaystyle{ 20m^2 \cdot 43zl/m^2 = 860 zl}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Łazienka państwa Kowalskich, Jak obliczyć
Przecież od razu widać, że tylko B (musi kupić \(\displaystyle{ 20m^2}\) płytek) co do wydatków żadna nie jest prawidłowa gdyż 800 zł jej nie starczy ale nie wyda powyżej 1000 zł