zadanie z przekatną w kwadracie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
michal3203
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:47
Płeć: Mężczyzna

zadanie z przekatną w kwadracie

Post autor: michal3203 »

Stół ma kształt kwadratu o przekątnej 3m. Jakie jest pole tego stołu ??

Ps. To moj 1 post na forum jeśli pisze w złym dziale prosze mnie o tym powiadomić na GG, POTRZEBNE NA DZIŚ!!
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

zadanie z przekatną w kwadracie

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)

stół jest kwadratowy czyli a=b
c=3

\(\displaystyle{ a^2+a^2=3^2}\)
\(\displaystyle{ 2a^2=9}\)
\(\displaystyle{ a^2= \frac{9}{2}}\)

\(\displaystyle{ P=a^2}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{9}{2} =4,5 m^2}\)
C3biX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 17 kwie 2008, o 00:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hajnówka
Pomógł: 1 raz

zadanie z przekatną w kwadracie

Post autor: C3biX »

przekątna kwadratu to \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) zatem
\(\displaystyle{ 3=a \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ a= \frac{3 \sqrt{2} }{2}}\)
pole kwadratu to \(\displaystyle{ a^{2}}\) podstawiasz i masz wynik 4,5
kd6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 17 mar 2009, o 19:41
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

zadanie z przekatną w kwadracie

Post autor: kd6 »

cześć mam prośbę pomożecie mi zrobić zadanie , wiem może dla innych jest to proste ale ja nie za bardzo pojmuje matematykę :} , może tez pisze na złym ale potrzebne mi to jest na jutro

krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 24cm i jest 20% dłuższa od krawędzi jego podstawy. oblicz , ile drutu potrzeba na zbudowanie szkieletu takiego graniastosłupa.

z góry dziękuje za rozwiązanie zadania
C3biX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 17 kwie 2008, o 00:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hajnówka
Pomógł: 1 raz

zadanie z przekatną w kwadracie

Post autor: C3biX »

a-długość krawędzi postawy
b-długość krawędzi bocznej (w tym przypadku 24)

układasz równanie:

\(\displaystyle{ a+0,2b=b}\)

\(\displaystyle{ a=19,2}\)

Potrzeba drutu: \(\displaystyle{ 6 \cdot 19,2 + 3 \cdot 24}\)
ODPOWIEDZ