Proszę o pomoc w rozwiązaniu jednego zadanka
Rysunek przedstawia kształt obszaru zakreślonego przez wycieraczkę szyby samochodu. Kąt AOC ma miarę 2,5 radiana oraz |OB|= 20 cm, a ramię BA wycieraczki ma długość 30 cm. Oblicz pole obszaru, który wyczyści wycieraczka.
tutaj jest rysunek:
I takie pytanko, jak sie zamienia stopnie na radiany i odwrotnie:>
Z góry dziękuję
Wycinek koła.
- kasiulaaa2
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 12 razy
Wycinek koła.
pole tego obszaru obliczysz z różnicy pól wycinka koła
\(\displaystyle{ 1 RAD = \frac{180^{o}}{\pi}}\)
\(\displaystyle{ 2,5 RAD = 143^{o} 14^{,} 22^{,,}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{\alpha}{360^{o}} \cdot \pi R^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{1} = \frac{143^{o} 14^{,} 22^{,,}}{360^{o}} \cdot \pi \cdot 50^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{1} = 3125cm^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{2} = \frac{143^{o} 14^{,} 22^{,,}}{360^{o}} \cdot \pi \cdot 20^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{2} = 500cm^{2}}\)
pole , które wyczyści wycieraczka to :
\(\displaystyle{ P = P_{1} - P_{2} = 3125 - 500}\)
\(\displaystyle{ P = 2625cm^{2}}\)
\(\displaystyle{ 1 RAD = \frac{180^{o}}{\pi}}\)
\(\displaystyle{ 2,5 RAD = 143^{o} 14^{,} 22^{,,}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{\alpha}{360^{o}} \cdot \pi R^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{1} = \frac{143^{o} 14^{,} 22^{,,}}{360^{o}} \cdot \pi \cdot 50^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{1} = 3125cm^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{2} = \frac{143^{o} 14^{,} 22^{,,}}{360^{o}} \cdot \pi \cdot 20^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{2} = 500cm^{2}}\)
pole , które wyczyści wycieraczka to :
\(\displaystyle{ P = P_{1} - P_{2} = 3125 - 500}\)
\(\displaystyle{ P = 2625cm^{2}}\)
- kasiulaaa2
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce