Odc. łączący śr. boków trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
MILENA

Odc. łączący śr. boków trapezu

Post autor: MILENA »

Proszę o wskazówki do tego zadanka:
Podstawy trapezu są równe a i b (gdzie a>b). Znajdź długość odcinka łączącego środki przekątnych tego trapezu.

Tytuł nieco zmieniłem (co jak co, ale ja tu trójkąta nie widzę ) i przy okazji poprawiłem parę literówek i polskich znaków diakryt. - DEXiu
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

Odc. łączący śr. boków trapezu

Post autor: Plant »

Rachunkiem wektorowym latwo mozna udowodnic, ze ta dlugosc tego odcinka jest srednia arytmetyczna dlugosci podstaw. Oznacz wektory a, b, c, d - boki trapezu i e - ten odcinek. I uluz uklad rownan... (a+c+b+d=0 i a+1/2c + e +1/2d=0)
a, b, c, d, e oczywiscie wektory.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Odc. łączący śr. boków trapezu

Post autor: Lady Tilly »

Zajrzyj do kompendium https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3357 tam są wzory dotyczące czworokątów.
soliter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 28 razy

Odc. łączący śr. boków trapezu

Post autor: soliter »

Raczej tu:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=415
Przy okazji dodam, że ten wzór zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy czworokąt jest trapezem.
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

Odc. łączący śr. boków trapezu

Post autor: Plant »

Te zadanie jest podrecznikowym przykladem w dzialach o wektorach...
ODPOWIEDZ