Mam takie zadanie do rozwiązania:
W okręgu o promieniu 25 cm poprowadzono dwie równoległe cięciwy o długościach 14 cm i 4 cm. Oblicz odległość między tymi cięciwami. Rozważ 2 przypadki położenia cięciw względem środka okręgu.
Odległość między cięciwami
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 24 lis 2008, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Odległość między cięciwami
Wyszło mi, nie wiem czy dobrze
1) cięciwy po jednej stronie
a) trójkąt 7, 25, x
b) trójkąt 4, 25, y
Obliczam x:
\(\displaystyle{ x= \sqrt{ 25^{2}+ 7^{2}}}\)
\(\displaystyle{ x=25,9615... \approx 25,96}\)
Obliczam y:
\(\displaystyle{ y= \sqrt{ 25^{2} + 2^{2} }}\)
\(\displaystyle{ y=25,07987 \approx 25,08}\)
Odległość:
\(\displaystyle{ \Delta= y - x\\ \Delta=0,88 \approx 0,9 \ cm}\)
2)cięciwy po dwóch przeciwnych stronach środka:
\(\displaystyle{ \Delta=x+y\\ \Delta=25,96 + 25,08=51,04 \approx 51}\)
Czy to jest dobrze??
1) cięciwy po jednej stronie
a) trójkąt 7, 25, x
b) trójkąt 4, 25, y
Obliczam x:
\(\displaystyle{ x= \sqrt{ 25^{2}+ 7^{2}}}\)
\(\displaystyle{ x=25,9615... \approx 25,96}\)
Obliczam y:
\(\displaystyle{ y= \sqrt{ 25^{2} + 2^{2} }}\)
\(\displaystyle{ y=25,07987 \approx 25,08}\)
Odległość:
\(\displaystyle{ \Delta= y - x\\ \Delta=0,88 \approx 0,9 \ cm}\)
2)cięciwy po dwóch przeciwnych stronach środka:
\(\displaystyle{ \Delta=x+y\\ \Delta=25,96 + 25,08=51,04 \approx 51}\)
Czy to jest dobrze??