Obwód rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
eerroorr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 10 razy

Obwód rombu

Post autor: eerroorr »

Obliczyć obwód rombu wiedząc, że jego pole wynosi \(\displaystyle{ 24 cm^{2}}\), a krótsza przekątna ma długość 6 cm. Jak najprościej mogę rozwiązać to zadanie ?
alugnik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 11 mar 2009, o 20:53
Płeć: Kobieta
Pomógł: 16 razy

Obwód rombu

Post autor: alugnik »

Pole =\(\displaystyle{ \frac{1}{2} *e*f}\)
24= \(\displaystyle{ \frac{1}{2} *6*f}\)
24=3f
f=8
chrzanek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 22 lut 2009, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

Obwód rombu

Post autor: chrzanek »

NOm a potem z pitagorasa liczysz bok rombu ( który jest przeciwprostokątną połowy przekontnych rombów) i wychodzi OB= 20
alugnik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 11 mar 2009, o 20:53
Płeć: Kobieta
Pomógł: 16 razy

Obwód rombu

Post autor: alugnik »

\(\displaystyle{ 4^{2} + 3^{2} = x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} =25}\)
x=5
OBw=4x=20
ODPOWIEDZ