Trapez równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
drawmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 mar 2009, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Trapez równoramienny

Post autor: drawmat »

Treść zadania brzmi tak;

Mamy obwód trapezu równoramiennego, który wynosi 42cm, jedna z podstaw ma długość 5cm, druga jest o 12 cm dłuższa - oblicz pole trapezu.
mixmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 7 sty 2009, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kepno
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 2 razy

Trapez równoramienny

Post autor: mixmix »

Czyli tak:
Podstawa dolna ma długość 17cm a górna 5cm
Ramienia tego trapezu są równe y
L-obwód, L=42cm, L=2y+22 czyli y=10
I teraz możesz obliczyć jedną z przyprostokątnych trójkąta(ten z wysokością i ramieniem). Ta przyprostokątna co się znajduje na podstawie ma długość 6, ponieważ (17-5)/2=6:D. I obliczasz z twierdzenia Pitagorasa sobie wysokość h. Wyjdzie ci, że h=8. Czyli P=(17+5)*4/2=88cm(kwadratowych)
drawmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 mar 2009, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Trapez równoramienny

Post autor: drawmat »

Dzięki bardzo, pomogłeś mi w tym momencie ogromnie
ODPOWIEDZ