Witam. Mam mały problem z zadaniem o takiej treści: "Stosunek długości przekątnych rombu o boku 17cm jest równy 5:3. Oblicz pole rombu." Proszę o pomoc w rozwiązaniu, ewentualnie jakąś podpowiedź bo nie wiem jak się do tego zabrać.
Z góry bardzo dziękuję.
Pomoc przy zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Pomoc przy zadaniu.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2009, o 18:58 przez matjas1692, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Pomoc przy zadaniu.
przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym, więc skorzystaj z tw. Pitagorasa
a,b-przekątne rombu
\(\displaystyle{ \begin{cases}
\frac{a}{b} = \frac{5}{3} \\
( \frac{a}{2} )^2+ (\frac{b}{2} )^2=17^2
\end{cases}}\)
btw zmień temat, bo jest nieregulaminowy
a,b-przekątne rombu
\(\displaystyle{ \begin{cases}
\frac{a}{b} = \frac{5}{3} \\
( \frac{a}{2} )^2+ (\frac{b}{2} )^2=17^2
\end{cases}}\)
btw zmień temat, bo jest nieregulaminowy
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Pomoc przy zadaniu.
\(\displaystyle{ \begin{cases}
a= \frac{5b}{3} \\
\frac{a^2}{4} + \frac{b^2}{4}=289
\end{cases}
\\
a^2+b^2=1156\\
(\frac{5b}{3})^2+b^2=1156\\
\frac{25b^2}{9} +b^2=1156\\
\frac{25b^2}{9}+ \frac{9b^2}{9} =1156\\
\frac{34b^2}{9} =1156\\
b^2=306}\)
policz dalej
a= \frac{5b}{3} \\
\frac{a^2}{4} + \frac{b^2}{4}=289
\end{cases}
\\
a^2+b^2=1156\\
(\frac{5b}{3})^2+b^2=1156\\
\frac{25b^2}{9} +b^2=1156\\
\frac{25b^2}{9}+ \frac{9b^2}{9} =1156\\
\frac{34b^2}{9} =1156\\
b^2=306}\)
policz dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy