Długość promieni okręgów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
paulka93r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 25 paź 2008, o 13:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mexyk
Podziękował: 8 razy

Długość promieni okręgów

Post autor: paulka93r »

Witam

Link do zadania(+obrazek)


I* 6. Odległości środków narysowanych niżej okręgów od wierzchołka kąta wynoszą odpowiednio 10 i 15. Okręgi te są styczne zewnętrznie i każdy z nich jest styczny do ramion kąta. Jakie długości mają promienie łych okręgów?


to zadanie ma być z układem równa


Pozdrawiam
Revius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 65 razy

Długość promieni okręgów

Post autor: Revius »

\(\displaystyle{ \begin{cases} r _{1}+r _{2} =5 \\ \frac{10}{r _{1}}= \frac{15}{r _{2}} \end{cases}}\)

Korzystałem z tw. Talesa
ODPOWIEDZ