Oblicz pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 19 wrz 2005, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 14 razy
Oblicz pole trapezu
Na okręgu o promieniu długości 1 opisano trapez prostokątny, którego kąt ostry ma miarę 60 °. Oblicz pole trapezu.
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Oblicz pole trapezu
a, b - podstawy
c - ramię (nie prostopadłe)
\(\displaystyle{ P=\frac{a+b}{2}\cdot h=\frac{a+b}{2}\cdot 2r=(2r+c)\cdot r=2+c=2+\frac{2}{sin60^{\circ}}=\frac{6+4\sqrt{3}}{3}}\)
c - ramię (nie prostopadłe)
\(\displaystyle{ P=\frac{a+b}{2}\cdot h=\frac{a+b}{2}\cdot 2r=(2r+c)\cdot r=2+c=2+\frac{2}{sin60^{\circ}}=\frac{6+4\sqrt{3}}{3}}\)