okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
p1etro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 19 wrz 2005, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 14 razy

okrąg

Post autor: p1etro »

Długość promienia okręgu \(\displaystyle{ O_{1}}\) jest równa \(\displaystyle{ r_{1}=m+4}\), okregu \(\displaystyle{ O_{2}}\) jest równa \(\displaystyle{ r_{2}=12}\), zaś odległość środków obu okręgów jest równa 2. Wyznacz te watrości parametru \(\displaystyle{ m R}\). dla których okręgi te są styczne wenętrznie
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

okrąg

Post autor: DEXiu »

Warunek dla okręgów stycznych wewnętrznie:
\(\displaystyle{ |O_{1}O_{2}|=|r_{1}-r_{2}|\\2=|m-8|\\m\in\{6,\,10\}}\)
ODPOWIEDZ