Witam ) Mam problem z takim zadankiem :
Boki czworokąta ABCD mają długości:8cm, 9cm, 14cm, 12cm. Czworokąt A'B'C'D' jest podobny do czworokąta ABCD, a suma długości najkrótszego i najdłuższego boku jest równa 33cm. Oblicz długości boków czworokąta A'B'C'D'.
Z góry dziękuje ; )) Pozdrawiam.
Długości boków czworokąta A'B'C'D'
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Długości boków czworokąta A'B'C'D'
\(\displaystyle{ \frac{33cm}{8cm+14cm}= \frac{3}{2}}\) w takiej skali jest narysowany A'B'C'D'
Po kolei bierzemy boki i mnożymy przez \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) wychodzą boki 12cm, 13,5cm, 21cm i 18 cm.
Po kolei bierzemy boki i mnożymy przez \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) wychodzą boki 12cm, 13,5cm, 21cm i 18 cm.