Okrąg opisany na czorokącie
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z miasta
- Podziękował: 147 razy
Okrąg opisany na czorokącie
Na czworokącie wypukłym \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym \(\displaystyle{ |AB| = |BC|, |AD| = 2 \sqrt{3} , |DC| = 3 - \sqrt{3}}\) można opisać okrąg. Wiedząc, że przekątna \(\displaystyle{ AC}\) ma długość \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\), oblicz pole tego czworokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Okrąg opisany na czorokącie
1. z tw cosinusów oblicz \(\displaystyle{ \,,\, \sphericalangle D \,\,\,}\) ; policz sinus i pole \(\displaystyle{ \,\,\, \Delta ACD \,\,}\);
\(\displaystyle{ \sphericalangle B = \pi - \sphericalangle D \,\,\,}\) --> policz boki AB i BC --> pole
\(\displaystyle{ \sphericalangle B = \pi - \sphericalangle D \,\,\,}\) --> policz boki AB i BC --> pole