pole trapezu prostokątnego
pole trapezu prostokątnego
Trapez prostokątny opisany na okręgu ma podstawy długości x oraz y. Oblicz jego pole.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
pole trapezu prostokątnego
z warunku opisania na okręgu: \(\displaystyle{ \,\,\, x + y = h + c \,\,\,}\) --> wyznacz c i podstaw niżej;
\(\displaystyle{ h^{2}+ ( x - y )^{2} = c^{2} \,\,\,}\) --> h = ... ; policz pole
\(\displaystyle{ h^{2}+ ( x - y )^{2} = c^{2} \,\,\,}\) --> h = ... ; policz pole