Witam. Mam problem z tymi zadankami jeśli moglibyście rozwiązać byłbym bardzi wdzięczny. Próbowałem rozwiązywać, niektóre w ogóle nie wiedziałem od czego zacząć a inne jak już troche zrobiłem to mi srasznie dziwne wyniki wychodziły. Sorka z maty nam to na jutro zadała.
1. a) Długości podstaw trapezu są równe cm i 4cm. Kąty ostre trapezu mają miary 30 stopni i 60 stopni. Oblicz wysokość trapezu i jego pole.
b) Oblicz pole trapezu, którego boki równoległe mają długość 9 cm i 6 cm a ramiona 5 cm i 4 cm.
2. Bok rombu ma długość 4 cm. Suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm. Oblicz pole i wysokość rombu.
3. Podstawy trapezu mają długość 8 cm i 4 cm. Oblicz długośc odcinka równoległego do nich i dzielącego pole trapzeu na połowy.
4. Przekątne prostokąta przecinają się pod kątem 60 stopni. Oblicz pole koła opisanego na tym prostokącie, jeśli:
a) krótszy bok prostokąta ma długość 6 cm,
b) dłuższy bok prostokąta ma długość 6 cm.
5 zadań (trapezy, romby, itp.)
5 zadań (trapezy, romby, itp.)
4.
a) \(\displaystyle{ r=6}\), bo to jeden z boków w powstałym trójkącie równobocznym \(\displaystyle{ P=\pi^2=36\pi}\)
b) \(\displaystyle{ r=2\sqrt{3}}\), bo to jeden z boków w powstałym trójkącie równobocznym, w którym wysokość równa się 3 (połowa z 6) wyliczona ze wzoru (\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)) \(\displaystyle{ P=12\pi}\)
a) \(\displaystyle{ r=6}\), bo to jeden z boków w powstałym trójkącie równobocznym \(\displaystyle{ P=\pi^2=36\pi}\)
b) \(\displaystyle{ r=2\sqrt{3}}\), bo to jeden z boków w powstałym trójkącie równobocznym, w którym wysokość równa się 3 (połowa z 6) wyliczona ze wzoru (\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)) \(\displaystyle{ P=12\pi}\)