Witam,
mam ciekawe zadanko z planimetrii, ale nie mogę wpaść na pomysł jak je zrobić.
Załączam obrazek, który przedstawia kwadrat o boku x, w którym znajduje się kawałek okręgu (1/4- tak myślę). Do tego łuku a także do ścian bocznych przystaje mały okrąg o polu \(\displaystyle{ \pi}\) . W zadaniu trzeba obliczyć x, czyli bok kwadratu.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Kwadrat, długośc boku.
Kwadrat, długośc boku.
Przekątna tego kwadratu ma długość \(\displaystyle{ \ x \sqrt{2}}\), ale ma też długość \(\displaystyle{ \ x + 1 + \sqrt{2}}\) ,bo \(\displaystyle{ \ x}\) to promień dużego okręgu, \(\displaystyle{ \ 1}\) to promień małego okręgu, a \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) obliczony z kwadratu o boku \(\displaystyle{ 1}\) (w tym przypadku mały promień).
Trzeba zatem rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ \\x + 1 + \sqrt{2}=x \sqrt{2}}\), co daje wynik \(\displaystyle{ \\x = 3+2 \sqrt{2}}\)
Trzeba zatem rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ \\x + 1 + \sqrt{2}=x \sqrt{2}}\), co daje wynik \(\displaystyle{ \\x = 3+2 \sqrt{2}}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kwadrat, długośc boku.
Można też tak, trójkąt prostokątny z czerwoną obwódką jest podobny do żółtego trójkąta prostokątnego zatem:
\(\displaystyle{ \frac{x \sqrt{2} }{x} = \frac{x+1}{x-1}}\)
co daje wynik podany przez slawolmat
Ostatnio zmieniony 11 mar 2009, o 17:07 przez Sherlock, łącznie zmieniany 1 raz.
Kwadrat, długośc boku.
Slawolmat już nie ważne, dzięki za pomoc, ale skorzystam ze sposobu Sherlocka, któremu też dziękuje.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kwadrat, długośc boku.
uzupełniłem swój rysunek, myślę, że już wszystko jasne, chodzi o ten zielony kwadrat (jego bok to \(\displaystyle{ 1}\) a przekątna \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) )
Kwadrat, długośc boku.
Sherlock a mógłbyś rozpisać te wymnożenie na krzyż bo nie coś nie chce wyjść ten prawidłowy wynik.
A może liczysz to jakoś inaczej?
-- 11 mar 2009, o 17:46 --
Juz nie trzeba,
A może liczysz to jakoś inaczej?
-- 11 mar 2009, o 17:46 --
Juz nie trzeba,