1.Podstawa trapezu równoramiennego mają długości 18cm i 12cm a kąt ostry ma miare 70 stopni. Oblicz długość ramienia trapezu.
2. Przekątne rombu mają długości 12cm i 16cm. Oblicz obwód i miarę kątów romba.
3.Ramie trojkata rownoramiennego ma dlugosc 20 cm, kat przy podstawie ma miare 80 stopni. oblicz dlugosc podstawy i obie wysokosci trojkata.
Oblicz miary kątów i długości trapezu , rombu , trojkata.
- jerzozwierz
- Użytkownik
- Posty: 526
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Oblicz miary kątów i długości trapezu , rombu , trojkata.
\(\displaystyle{ 1)}\)
.
\(\displaystyle{ cos70^{o}= \frac{3}{x}}\)
.
\(\displaystyle{ x= \frac{3}{cos70^{o} }}\)
.
\(\displaystyle{ cos70^{o}= \frac{3}{x}}\)
.
\(\displaystyle{ x= \frac{3}{cos70^{o} }}\)