W trapezie równoramiennym o podstawach długości 7 i 13 ramię ma długość 5. Oblicz odległość punktu przecięcia przekątnych od krótszej podstawy.
jak zastosować twierdzenie talesa?
Trapez-zadanie z próbnej matury
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Trapez-zadanie z próbnej matury
Narysowane przekątne (równej długości) dzielą trapez na cztery trójkąty z czego "górny" i "dolny" są równoramienne i podobne. Oznaczając ich wysokości jako \(\displaystyle{ h_g}\) i \(\displaystyle{ h_d}\) z podobieństwa trójkątów mamy:
\(\displaystyle{ \frac{h_g}{h_d} = \frac{7}{13}}\)
a jak wiesz \(\displaystyle{ h_g+h_d=h}\) , h policzysz z tw.Pitagorasa
\(\displaystyle{ \frac{h_g}{h_d} = \frac{7}{13}}\)
a jak wiesz \(\displaystyle{ h_g+h_d=h}\) , h policzysz z tw.Pitagorasa
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 gru 2008, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: jestem? gdzie idę?
- Podziękował: 2 razy
Trapez-zadanie z próbnej matury
no dobrze, ale to Hg/Hd to z proporcji? bo właśnie nie za bardzo wiem co dalej...
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Trapez-zadanie z próbnej matury
\(\displaystyle{ \frac{h_g}{h_d} = \frac{7}{13}}\)milkaaa pisze:no dobrze, ale to Hg/Hd to z proporcji? bo właśnie nie za bardzo wiem co dalej...
\(\displaystyle{ 13h_g=7h_d}\)
wysokość wychodzi h=4, zatem pozostaje rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 13h_g=7h_d \\ h_g+h_d=4 \end{cases}}\)