Oblicz długość ramienia,przekątnej,wysokości trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Gość

Oblicz długość ramienia,przekątnej,wysokości trapezu

Post autor: Gość »

Oblicz długość ramienia i przekątnej trapezu równoramiennego o podstawach długości 20 i 12, wiedząc że środek okręgu opisanego leży na większej podstawie.
Jak tu obliczyć wysokość?
Ślepa kura ze mnie czy co?!
Młody fryta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 14 wrz 2004, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 1 raz

Oblicz długość ramienia,przekątnej,wysokości trapezu

Post autor: Młody fryta »

Skoro środek okręgu opisanego leży na dłuższej podstawie, to znaczy, że promień tego okręgu jest równy jej połowie, czyli 10. Oznaczając:

a - dłuższa podstawa trapezu
b - krótsza podstawa trapezu
r - promień okręgu opisanego na trapezie
h - wysokość trapezu

mamy:

h^2 + (b/2)^2 = r^2

Podstawiając odpowiednie wartości otrzymujemy h=8.

Dalej chyba sobie poradzisz.
proboszcz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 wrz 2004, o 23:19

Oblicz długość ramienia,przekątnej,wysokości trapezu

Post autor: proboszcz »

h^2 + (b/2)^2 = r^2


skąd ten wzór ?

Dodał:
Nie było pytania
ODPOWIEDZ