Mam mały problem mógłby ktoś mnie nakierować albo pojaśnić jak uporać sie z tym zadankiem
krawędź boczna ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma długość a i tworzy z krawedzia podstawy kat o mierze alfa. jaka objetosc ma ten ostoslup
z gory thx
Prośba o pojasnienie zadanka z ostroslupem praw. trojk.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 12 razy
Prośba o pojasnienie zadanka z ostroslupem praw. trojk.
1 podstawa jest trójkątem równobocznym a bok nazwijmy sobie b. wysokość w trójkącie równobocznym wyraża się wzorem \(\displaystyle{ h_{1} = \frac{b \cdot \sqrt {3}}{2}}\).
2. wysokość ostrosłupa pada na podstawę czyli
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot h_{1}}\)
3. wysokość ostrosłupa policzysz z tw. Pitagorasa
czyli
\(\displaystyle{ a^{2} = (\frac{2}{3} h_{1})^{2} + h_{2}^{2}}\)
przekształcasz wzór ze względu na \(\displaystyle{ h_{2}}\)
Pole powierzchnii podstawy ze wzoru:
\(\displaystyle{ P = \frac{b^{2} \cdot \sqrt{3}}{4}}\)
objętość:
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \cdot h_{2} \cdot P}\)
2. wysokość ostrosłupa pada na podstawę czyli
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot h_{1}}\)
3. wysokość ostrosłupa policzysz z tw. Pitagorasa
czyli
\(\displaystyle{ a^{2} = (\frac{2}{3} h_{1})^{2} + h_{2}^{2}}\)
przekształcasz wzór ze względu na \(\displaystyle{ h_{2}}\)
Pole powierzchnii podstawy ze wzoru:
\(\displaystyle{ P = \frac{b^{2} \cdot \sqrt{3}}{4}}\)
objętość:
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \cdot h_{2} \cdot P}\)
Ostatnio zmieniony 8 mar 2009, o 16:06 przez enriqe, łącznie zmieniany 7 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 6 razy
Prośba o pojasnienie zadanka z ostroslupem praw. trojk.
w połowie a nie dzieli przekątne na 1/3r i 2/3 r ???
moze tak poprosilbym o pojasnienie jak dosc do obliczenia krawedzi podstawy
nie wydaje mi sie abys dobrze myslal przeciesz w zadaniu "a" traktueje jako dana i krawedz podstawy nie moge sobie o tak b nazwac i liczyc dla jakiegos b
moze tak poprosilbym o pojasnienie jak dosc do obliczenia krawedzi podstawy
nie wydaje mi sie abys dobrze myslal przeciesz w zadaniu "a" traktueje jako dana i krawedz podstawy nie moge sobie o tak b nazwac i liczyc dla jakiegos b
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 6 razy
Prośba o pojasnienie zadanka z ostroslupem praw. trojk.
wiem co otrzymam tylko pytanie jak dojsc do tego
fajnie ze chcesz pomoc ale te wzory mam na wikipedii i skad to b wlanie chodzi mi o policzenie tego b ktore bedzie se przedtawiac jako wzor
fajnie ze chcesz pomoc ale te wzory mam na wikipedii i skad to b wlanie chodzi mi o policzenie tego b ktore bedzie se przedtawiac jako wzor
Ostatnio zmieniony 8 mar 2009, o 16:12 przez Darekstalowka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 12 razy
Prośba o pojasnienie zadanka z ostroslupem praw. trojk.
po wszystkim wyszło mi,że objętość:
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \cdot (a - \frac{1}{2}h_{1}) \cdot \frac{b^{2} \cdot \sqrt{3}}{4}}\)
oczywiście tu można wymnożyć przez nawias jeszcze-- 8 mar 2009, o 16:22 --"b" to sobie obrałem jako bok podstawy trójkąta równobocznego. obliczyć go można po przekształceniu wzoru:
\(\displaystyle{ b^{2}=\frac{4 \cdot P}{\sqrt{3}}}\)
ale w zadaniu pytają o objętość.
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \cdot (a - \frac{1}{2}h_{1}) \cdot \frac{b^{2} \cdot \sqrt{3}}{4}}\)
oczywiście tu można wymnożyć przez nawias jeszcze-- 8 mar 2009, o 16:22 --"b" to sobie obrałem jako bok podstawy trójkąta równobocznego. obliczyć go można po przekształceniu wzoru:
\(\displaystyle{ b^{2}=\frac{4 \cdot P}{\sqrt{3}}}\)
ale w zadaniu pytają o objętość.