1. Kąt wpisany w okrąg promieniu r ma miarę alpha . Jaką długość ma łuk na którym oparty jest ten kąt?
2. Pole koła jest o p% większe od pola wycinka tego koła wyznaczonego przez kąt alpha . Zapisz wzór, który pozwala obliczyć alpha , gdy dane jest p.
Bardzo proszę o pomoc.
Długość łuku i pole koła.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 20:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 12 razy
Długość łuku i pole koła.
długość łuku obliczysz ze wzoru:
\(\displaystyle{ d = \alpha \cdot r}\)
d-długość łuku
\(\displaystyle{ \alpha}\)-kąt wyrażony w radianach (i jest to kąt środkowy czyli kąt wpisany będzie miał polowę)
r- promień
czyli wzór będzie wyglądał tak:
\(\displaystyle{ d = \frac{1}{2} \alpha \cdot r}\)
\(\displaystyle{ d = \alpha \cdot r}\)
d-długość łuku
\(\displaystyle{ \alpha}\)-kąt wyrażony w radianach (i jest to kąt środkowy czyli kąt wpisany będzie miał polowę)
r- promień
czyli wzór będzie wyglądał tak:
\(\displaystyle{ d = \frac{1}{2} \alpha \cdot r}\)