czesc Wam
ile wynosi odległość miedzy punktami K=(3,5) i L=(-5,-1)
dziex ;P
dwa punkty
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 12 razy
dwa punkty
1. obliczamy różnicę wsółrzędnych:
K (3,5)
L(-5,-1)
\(\displaystyle{ \delta x = 3 - (-5) = 8}\)
\(\displaystyle{ \delta y = 5 - (-1) =6}\)
odległość liczymy ze wzoru:
\(\displaystyle{ d = \sqrt{ \delta x^{2} + \delta y^{2}}}\)
\(\displaystyle{ d = \sqrt{8^{2} + 6^{2}}}\)
\(\displaystyle{ d = \sqrt{64 + 36}}\)
\(\displaystyle{ d = \sqrt{ 100}}\)
\(\displaystyle{ d= 10}\)
ten wzór to jest taki w geodezji wykorzystywany, ale w matematyce również
K (3,5)
L(-5,-1)
\(\displaystyle{ \delta x = 3 - (-5) = 8}\)
\(\displaystyle{ \delta y = 5 - (-1) =6}\)
odległość liczymy ze wzoru:
\(\displaystyle{ d = \sqrt{ \delta x^{2} + \delta y^{2}}}\)
\(\displaystyle{ d = \sqrt{8^{2} + 6^{2}}}\)
\(\displaystyle{ d = \sqrt{64 + 36}}\)
\(\displaystyle{ d = \sqrt{ 100}}\)
\(\displaystyle{ d= 10}\)
ten wzór to jest taki w geodezji wykorzystywany, ale w matematyce również