Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
Grzehoo17
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 14:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: Grzehoo17 »
Przekątna kwadratu ma długość 2\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) [dwa pierwiastki z pięciu]. Wyznacz długość boku.
-
kakaona
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 33 razy
Post
autor: kakaona »
\(\displaystyle{ d = 2 \sqrt{5} \Leftrightarrow a \sqrt{2} = 2 \sqrt{5} \Leftrightarrow a= \frac {2 \sqrt{5}}{\sqrt{2}} \Leftrightarrow a= \sqrt{10}}\)