obwód czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
aniutka122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 lut 2009, o 19:26
Płeć: Kobieta

obwód czworokąta

Post autor: aniutka122 »

witam wszystkich
przekątna czworokąta ma długość 12 cm i dzieli go na dwa trójkąty z których jeden ma obwód 29 a drugi 26 cm. ile wynosi obwód czworokąta???
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

obwód czworokąta

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ a,b,c,d}\) - boki czworokąta zatem:
\(\displaystyle{ a+b+12=29}\)
\(\displaystyle{ a+b=17}\)

\(\displaystyle{ c+d+12=26}\)
\(\displaystyle{ c+d=14}\)

Obwód to: \(\displaystyle{ a+b+c+d=...}\) wiadomo
aniutka122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 lut 2009, o 19:26
Płeć: Kobieta

obwód czworokąta

Post autor: aniutka122 »

wielkie dzieki pozdro
ODPOWIEDZ