Romb

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Artorius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 sty 2006, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Września
Podziękował: 13 razy

Romb

Post autor: Artorius »

Pole rombu jest równe połowie iloczyny jego przekątnych. Rozwazmy różne romby, w których suma długości przękątnych jest równa 10. Podaj przykłady takich rombów i oblicz ich pola. Napisz wzór funkcji, pkreślajacej pole takiego rombu w zależności od długosci jednej z przekatnych . Znajdź wśród takich rombów romb o najwiekszym polu; podaj długości jego przękatnych; jak nazywa się ten romb?
Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Romb

Post autor: DEXiu »

Przykłady chyba sam jesteś w stanie wymyślić. Co do funkcji to będzie
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{x(10-x)}{2}=\frac{-x^{2}+10x}{2}\\f(x)=f_{max}\,\Leftrightarrow\,x=5}\)
Zatem romb o zadanych własnościach będzie mieć największe pole gdy będzie kwadratem o przekątnej 5.
ODPOWIEDZ