Prosta styczna do okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z miasta
- Podziękował: 147 razy
Prosta styczna do okręgu
Dla jakich wartości rzeczywistych parametru m, prosta o równaniu \(\displaystyle{ 3x+y-2m=0}\) jest styczna do okręgu opisanego równaniem \(\displaystyle{ x^2+y^2=16}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Prosta styczna do okręgu
Z równania prostej wyznaczasz y i wstawiasz do drugiego równania. Otrzymane równanie kwadratowe ze względu na x musi mieć dokładnie jedno rozwiązanie, czyli szukasz takich \(\displaystyle{ m}\), dla których wyróżnik tego równania jest równy zeru.
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 33 razy
Prosta styczna do okręgu
możesz też skorzystać z odległości prostej stycznej od środka okręgu, która musi wynosić r:
\(\displaystyle{ d(S,k)=r \wedge S=(0,0) \wedge r=4 \wedge k: 3x+y-2m=0 \Rightarrow \frac{ \left|3*0+1*0-2m \right| }{\sqrt{3^{2}+1^{2}}}=4}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow \left| -2m\right|=4\sqrt{10} \Leftrightarrow}\) \(\displaystyle{ -2m=4\sqrt{10} \vee -2m=-4\sqrt{10} \Leftrightarrow}\)
\(\displaystyle{ m=-2\sqrt{10} \vee m=2\sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ d(S,k)=r \wedge S=(0,0) \wedge r=4 \wedge k: 3x+y-2m=0 \Rightarrow \frac{ \left|3*0+1*0-2m \right| }{\sqrt{3^{2}+1^{2}}}=4}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow \left| -2m\right|=4\sqrt{10} \Leftrightarrow}\) \(\displaystyle{ -2m=4\sqrt{10} \vee -2m=-4\sqrt{10} \Leftrightarrow}\)
\(\displaystyle{ m=-2\sqrt{10} \vee m=2\sqrt{10}}\)