miary kątów czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
wiolusiarhcp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 7 mar 2009, o 20:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 13 razy

miary kątów czworokąta

Post autor: wiolusiarhcp »

Bok AB czworokąta ABCD jest średnicą okręgu opisanego na tym czworokącie. Boki BC i CD mają równą długość, a przekątna BD tworzy z bokiem BD kąt 20 stopni. Oblicz miary kątów tego czworokąta. Bardzo proszę o pomoc!;]
Awatar użytkownika
bzyk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 43 razy

miary kątów czworokąta

Post autor: bzyk12 »

jak przekątna BD może tworzyć z bokiem BD...? tu nie powinno być CD, BC lub AB
Awatar użytkownika
wiolusiarhcp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 7 mar 2009, o 20:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 13 razy

miary kątów czworokąta

Post autor: wiolusiarhcp »

sorki chodziło o BC-- 8 mar 2009, o 11:31 --po namyśle zrobiłam to tak:
|<ADB|=90
|<BDC|=20
|<DCB|=180-(20+20)=180-40=140
|<BAD|=180-|<DCB|=180-140=40
|<ADC|=|<ADB|+|<BDC|=90+20=110
|<ABC|=180-|<ADC|=180-110=70
Awatar użytkownika
bzyk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 43 razy

miary kątów czworokąta

Post autor: bzyk12 »

dobrze
b4rt3k91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

miary kątów czworokąta

Post autor: b4rt3k91 »

takie małe pytanie, skąd wiadomo, że |<ADB|=90 ?

Proszę o odpowiedź

edit

Już wiem, zmęczenie robi swoje
ODPOWIEDZ