pole i obwód równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
ewelina153
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 lut 2009, o 19:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

pole i obwód równoległoboku

Post autor: ewelina153 »

kąt ostry równoległoboku ma 30 stopni, krótsza przekątna 5 a krótszy bok 2\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) . oblicz pole i obwód tego równoległoboku.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

pole i obwód równoległoboku

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com

Z tw. cosinusów policz długość drugiego boku:
\(\displaystyle{ 5^2=(2 \sqrt{2} )^2+a^2-2a(2 \sqrt{2} )cos30^0}\)
Z funkcji sinus wylicz wysokość h:
\(\displaystyle{ sin30^0= \frac{h}{2 \sqrt{2} }}\)
ODPOWIEDZ