Na rysunku naszkicowano trasę biegu na orientację, który rozegrano w pasie lasu między dwiema równoległymi drogami. Jaka jest miara kąta x?
PS Chodzi mi tu o zastosowanie własności trójkątów + katy odpowiadające, naprzemianległe itd. bo do rozwiązania z czworokątem doszedłem .
Miara kąta x
-
- Użytkownik
- Posty: 254
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: centrum
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 7 razy
Miara kąta x
wystarczy przedłużyć półprostą, która jest przy kącie o miarze 50 stopni i wtedy ładnie powstanie nam czworokąt, w którym to będą dwa kąty "alfa" oraz kąty o miarze 130stopni i 50 stopni
zatem
alfa=[360-(130+80)]:2=75 stopni
zatem
alfa=[360-(130+80)]:2=75 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 27 sie 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Miara kąta x
Czytaj posty do końcawystarczy przedłużyć półprostą, która jest przy kącie o miarze 50 stopni i wtedy ładnie powstanie nam czworokąt, w którym to będą dwa kąty "alfa" oraz kąty o miarze 130stopni i 50 stopni
zatem
Rafador pisze:PS Chodzi mi tu o zastosowanie własności trójkątów + katy odpowiadające, naprzemianległe itd. bo do rozwiązania z czworokątem doszedłem .
-
- Użytkownik
- Posty: 254
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: centrum
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 7 razy
Miara kąta x
przeczytałam do końca i będzie tam zastosowanie z kątem odpowiadającym, więc nie widzę problemów jeśli tego nie widzisz- zrobię rysunek pomocniczy ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 27 sie 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Miara kąta x
Dzięki, nie potrzeba pisałem przecież, że doszedłem do czworokąta .przeczytałam do końca i będzie tam zastosowanie z kątem odpowiadającym, więc nie widzę problemów jeśli tego nie widzisz- zrobię rysunek pomocniczy ;]
Zapytam inaczej... Jak byś rozwiązała to zadanie gdybyś nie wiedziała, że w 4-kącie jest 360 stopni ?