Witam
Mam problem z zadaniem:
Ile wynosi kąt między dwiema przekątnymi pięciokąta foremnego poprowadzonymi z tego samego wierzchołka?
z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Kąt między dwiema przekątnymi pięciokąta
- RzeqA
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Wawy
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 7 razy
Kąt między dwiema przekątnymi pięciokąta
Gdy opiszesz na pięciokącie okrąg, to zauważysz, że szukany kąt jest oparty na tym samym łuku, co 1/5 okręgu(ramiona kąta ograniczają jeden bok, boków jest 5)
Wiesz też, że kąt, którego wierzchołek leży na okręgu jest 2x mniejszy od kąta opartego na tym samym łuku o wierzchołku na środku okręgu.
Stąd:
\(\displaystyle{ \frac{1}{5} * 360 * \frac{1}{2} = \frac{360}{10}=36}\)
Wiesz też, że kąt, którego wierzchołek leży na okręgu jest 2x mniejszy od kąta opartego na tym samym łuku o wierzchołku na środku okręgu.
Stąd:
\(\displaystyle{ \frac{1}{5} * 360 * \frac{1}{2} = \frac{360}{10}=36}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 21 lut 2009, o 02:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bstok
- Podziękował: 13 razy
Kąt między dwiema przekątnymi pięciokąta
ja juz zrobilem troche inaczej wynik taki sam wiec chyba poprawnie zrobilem?
sprawdzcie:
kąt wewnętrzny wynosi \(\displaystyle{ 108^{0}}\) dziele to na 3 i mam wynik ; )
sprawdzcie:
kąt wewnętrzny wynosi \(\displaystyle{ 108^{0}}\) dziele to na 3 i mam wynik ; )