Sześciokąt foremny ma pole P
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 5 paź 2005, o 23:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z nikąd
- Podziękował: 6 razy
Sześciokąt foremny ma pole P
Sześciokąt foremny ma pole P. Napisz wzór, zgodnie z którym obliczysz promień okręgu opisanego na tym sześciąkoącie?
- Sulik
- Użytkownik
- Posty: 161
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 44 razy
Sześciokąt foremny ma pole P
Sześciokąt foremny można podzielić na 6 trójkątów równobocznych łącząc jego wierzhołki ze środkiem okręgu opisanego na tym sześciokącie. Tak więc promień tego okręgu jest równy bokowi trójkąta, czyli \(\displaystyle{ a}\), a pole równe sześciu polom trójkąta, stąd:
\(\displaystyle{ P = 6\cdot\frac{a^2\sqrt3}4}\)
\(\displaystyle{ \frac2{3\sqrt3}P=a^2}\)
\(\displaystyle{ a = \sqrt{\frac{2\sqrt3}{9}P}=\frac{\sqrt{2\sqrt3}}{3}P}\)
\(\displaystyle{ P = 6\cdot\frac{a^2\sqrt3}4}\)
\(\displaystyle{ \frac2{3\sqrt3}P=a^2}\)
\(\displaystyle{ a = \sqrt{\frac{2\sqrt3}{9}P}=\frac{\sqrt{2\sqrt3}}{3}P}\)