wielokat wypukły, 3 okręgi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
escudee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 mar 2009, o 17:51
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

wielokat wypukły, 3 okręgi

Post autor: escudee »

2. Ile wierzchołków ma wielokąt wypukły, którego każdy kąt wewnętrzny ma miarę 130 stopni?

3. Dane są 3 okręgi o tych samych promieniach długości r. Okręgi te są parami styczna. Znajdź promień okręgu stycznego do wszystkich tych okręgów tak, że te trzy okręgi są styczne wewnętrznie do szukanego okręgu.
Ostatnio zmieniony 6 mar 2009, o 17:50 przez escudee, łącznie zmieniany 1 raz.
tomusxs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2 gru 2007, o 09:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

wielokat wypukły, 3 okręgi

Post autor: tomusxs »

Zad.1



\(\displaystyle{ P= xy}\)
Mamy udowodnić(patrząc na obrazek), że:
\(\displaystyle{ P=(x-r)(y-r)= xy -xr -yr + r^{2}}\)

Z pitagorasa wyliczamy, że:
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = (x -r + y -r)^{2}}\)

Po przekształceniach wychodzi:
\(\displaystyle{ 0= xy - 2xr - 2yr + 2r^{2}}\)
Wyznaczamy z tego xy i podstawiamy do wzoru:
\(\displaystyle{ P=(x-r)(y-r)= xy -xr -yr + r^{2}}\)

Otrzymuje pierwotne założenie.
ODPOWIEDZ