Znów natrafiłem na zadanie , gdzie potrzebuje pomocy, oto ono:
Wykaż, że jeśli długośc wysokości trójkata prostokatnego opuszczona na przeciwprostokatną oraz długości a,b, dwóch przyprostokatnych tworzą ciąg geometryczny to b^{2} =ac , gdzie c jest przeciwprostokatną w tym trójkącie.
długości boków trójkata a ciag geometryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
długości boków trójkata a ciag geometryczny
Oznacz sobie h,a,b jako \(\displaystyle{ h \ hr \ hr^{2}}\)
Wtedy z pisząc pole trójkąta przyjmując raz c jako podstawę,a raz a. \(\displaystyle{ ch=ab}\)
\(\displaystyle{ c=hr^3}\)
Podstawić do zależności-uzyskam równość
Wtedy z pisząc pole trójkąta przyjmując raz c jako podstawę,a raz a. \(\displaystyle{ ch=ab}\)
\(\displaystyle{ c=hr^3}\)
Podstawić do zależności-uzyskam równość
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
długości boków trójkata a ciag geometryczny
Jak przyjme ,że c jest podstawa wówczas pole mam ch/2 jak że a to owszem ab/2. A wiec ch=ab,, ok, rozumiem, dziękuje