Długośc boku rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
Długośc boku rombu.
Jedna z przekątnych rombu ma długość \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\) ,a druga jest dwa razy od niej krótsza. Oblicz długość boku tego rombu
Ostatnio zmieniony 4 mar 2009, o 15:51 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: A ja prosiłabym o przestrzeganie regulaminu. Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
Powód: A ja prosiłabym o przestrzeganie regulaminu. Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Długośc boku rombu.
Korzystasz z tw. Pitagorasa. Przekątne przecinają się pod kątem prostym. Nie będę za Ciebie liczyć. Po prostu podstaw sobie pod \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}}\)
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Długośc boku rombu.
Jedna z przekatna ma długość\(\displaystyle{ e=4\sqrt{2}}\), więc druga przekątna \(\displaystyle{ f=2\sqrt{2}}\)
I z pitagorasa \(\displaystyle{ a^2=(\frac{1}{2}e)^2+(\frac{1}{2}f)^2}\)
I z pitagorasa \(\displaystyle{ a^2=(\frac{1}{2}e)^2+(\frac{1}{2}f)^2}\)