podobienstwo figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
slawek5170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

podobienstwo figur

Post autor: slawek5170 »

obwody trzech figur podobnych pozostaja w stosunku 2:3:4. suma pol tych trzech figur wynosi 58cm kw. oblicz pole kazdej z tych figur. prosze o pomoc !obwody trzech figur podobnych pozostaja w stosunku 2:3:4. suma pol tych trzech figur wynosi 58cm kw. oblicz pole kazdej z tych figur. prosze o pomoc !
Skóra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 17 sty 2009, o 18:35
Płeć: Kobieta
Pomógł: 2 razy

podobienstwo figur

Post autor: Skóra »

Ponieważ obwody są w stosunku 2:3:4 to znaczy, że pola będą w stosunku kwadratów tych liczb: 4:9:16.
\(\displaystyle{ 4n+9n+16n=58}\)
\(\displaystyle{ 29n=58}\)
\(\displaystyle{ n=2}\)
teraz n trzeba pomnożyć przez te stosunki, więc pola odpowiednio wychodzą: 8, 18, 32
ODPOWIEDZ