mam problem z 2 zadaniami:
1. O ile dłuższa jest przekątna kwadratu o boku 5 cm od przekątnej kwadratu o boku 3cm?
2. a) oblicz długość boku trójkąta równobocznego o wysokości 4.
b) jaką długość ma bok trójkąta równobocznego o polu \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ?
Przekątna kwadratu z zastosowaniem twierdzenia pitagorasa
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 26 lut 2007, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Przekątna kwadratu z zastosowaniem twierdzenia pitagorasa
\(\displaystyle{ 1.\\
a^2+a^2=c^2\\
c=a \sqrt{2} \\
b^2+b^2=d^2\\
d= b\sqrt{2} \\
d-c= \sqrt{2}(b-c)= \sqrt{2}(5-3)= 2\sqrt{2}\\
2.\\
a)\\
h^2+ {\frac{a}{2} }^2=a^2\\
h= \frac{a \sqrt{3} }{2} \\
a= \frac{2h}{ \sqrt{3} } \\
a= \frac{2h \sqrt{3} }{3} \\
a= \frac{8 \sqrt{3} }{3} \\
b)\\
h= \frac{a \sqrt{3} }{2} \\
P= \frac{ah}{2} \\
P= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\\
4P=a^2 \sqrt{3} \\
a=2}\)
a^2+a^2=c^2\\
c=a \sqrt{2} \\
b^2+b^2=d^2\\
d= b\sqrt{2} \\
d-c= \sqrt{2}(b-c)= \sqrt{2}(5-3)= 2\sqrt{2}\\
2.\\
a)\\
h^2+ {\frac{a}{2} }^2=a^2\\
h= \frac{a \sqrt{3} }{2} \\
a= \frac{2h}{ \sqrt{3} } \\
a= \frac{2h \sqrt{3} }{3} \\
a= \frac{8 \sqrt{3} }{3} \\
b)\\
h= \frac{a \sqrt{3} }{2} \\
P= \frac{ah}{2} \\
P= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\\
4P=a^2 \sqrt{3} \\
a=2}\)
Ostatnio zmieniony 3 mar 2009, o 17:58 przez Eriol Velcrow, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Przekątna kwadratu z zastosowaniem twierdzenia pitagorasa
1)
Przekątna kwadratu wyraża się wzorem \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) gdzie a to długośc boku kwadratu.
\(\displaystyle{ d=5 \sqrt{2} -3 \sqrt{2} =2 \sqrt{2}}\)
2)
\(\displaystyle{ h=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2} =h}\)
\(\displaystyle{ 4= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 8=a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{8}{3} \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} =\frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{4} =a^{2} \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)
Przekątna kwadratu wyraża się wzorem \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) gdzie a to długośc boku kwadratu.
\(\displaystyle{ d=5 \sqrt{2} -3 \sqrt{2} =2 \sqrt{2}}\)
2)
\(\displaystyle{ h=4}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2} =h}\)
\(\displaystyle{ 4= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 8=a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{8}{3} \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} =\frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{4} =a^{2} \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=4}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)