Czworokąt- Niewykorzystana część-pole....

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
smokpysio66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 21 razy

Czworokąt- Niewykorzystana część-pole....

Post autor: smokpysio66 »

Z kawałka materiału o kształcie i wymiarach czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) wycięto okrągłą serwetkę o promieniu \(\displaystyle{ 3 dm}\).Oblicz, ile procent całego materiału stanowi jego niewykorzystana część. Wynik podaj z dokładnością do \(\displaystyle{ 0,01 procenta}\).




Proszę o pomoc....
batomski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 10 gru 2007, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Czworokąt- Niewykorzystana część-pole....

Post autor: batomski »

Skoro AD + CB = 16,3 to z twierdzenia i czworokącie opisanym na kole musi być ,że CD + AB = 16,3.
dalej jest wzór na pole czworokąta opisanego na okręgu (kole) , P= (a+b+c+d)xr/2=pr , gdzie p jest połową obwodu czworokata. Masz juz wiec pole czworokąta oraz pole koła , zostaje zwykłe obliczenie procentów co juz nie powinno sprawić ci problemu.
ODPOWIEDZ