Skala prawdopodobieństwa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Azulin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Bełchatowa
Podziękował: 11 razy

Skala prawdopodobieństwa

Post autor: Azulin »

Witam! mam problem z dwoma zadaniami:

1. Prostokąt A`B`C`D` jest podobny w sklai k do prostokąta ABCD, którego pole wynosi \(\displaystyle{ 72 cm^{2}}\). Oblicz pole prostokąta A`B`C`D` dla:

a) k = 2
b) k = \(\displaystyle{ \frac{5}{4}}\)

2. Dwie figury o polach \(\displaystyle{ 72 cm^{2}}\) i \(\displaystyle{ 4,5cm^{2}}\) są podobne. Jaka jest skala podobieństwa mniejszej z tych figur do większej?

Z góry dziękuję za pomoc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Skala prawdopodobieństwa

Post autor: piasek101 »

2.
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{4,5}{72}}}\)
ODPOWIEDZ