Dlugosci srednic

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marekz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubln
Podziękował: 2 razy

Dlugosci srednic

Post autor: marekz »

Zadanko>>Dany jest trojkat prostokatny o przyprostakatnych : 9 cm i 12 cm. Jaka jest suma dlugosci srednic -okregu wpisanego i opisanego na tym trojkacie?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2006, o 18:23 przez marekz, łącznie zmieniany 1 raz.
N/A
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2 paź 2005, o 15:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: N/A
Pomógł: 3 razy

Dlugosci srednic

Post autor: N/A »

marekz pisze:Dany jest trojkat prostokatny o przeciwprostokatnych
Chodzi zapewne o przyprostokątne...

Średnica okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym:
\(\displaystyle{ 2R = c = \sqrt{a^{2} + b^{2}} = \sqrt{9^{2} + 12^{2}} = \sqrt{225} = 15}\)

Średnica okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny:
\(\displaystyle{ 2r = a+b-c = 6}\)

Suma długości średnic okręgu wpisanego i opisanego na tym trójkącie:
\(\displaystyle{ 2R + 2r = 15 + 6 = 21}\)

Pozdrawiam N/A.
ODPOWIEDZ