przekatna trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 2 mar 2009, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
przekatna trapezu
mam problem z tym zadaniem prosze o pomoc : w trapezie ownoramiennym kat ostry ma 60 stopni , a ramie 4,8 cm. przekatna trapezu tworzy z ramieniem kat prosty. oblicz dlugosc przekatnej trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
przekatna trapezu
a dlaczego to nie zgadza sie z zależnościami w trojkącie charakterystycznym???? Przeciez on taki jest!Natasha pisze:x-przekątna trapezu
\(\displaystyle{ \frac{x}{4,8} = tg 60 ^{\circ} = \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
przekatna trapezu
Ten trapez sklada sie z 3 trojkątów równobocznych o boku 4,8 cm.
\(\displaystyle{ x=2\cdot\frac{4.8\sqrt{3}}{2}=4.8\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x=2\cdot\frac{4.8\sqrt{3}}{2}=4.8\sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
przekatna trapezu
i to jest wg mnie prawidlowa odpowiedz !piotrekgabriel pisze:Ten trapez sklada sie z 3 trojkątów równobocznych o boku 4,8 cm.
\(\displaystyle{ x=2\cdot\frac{4.8\sqrt{3}}{2}=4.8\sqrt{3}}\)