Przekątna kwadratu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lubienglish
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 26 sty 2009, o 14:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Przekątna kwadratu

Post autor: lubienglish »

Witam:P Mam problem z dwoma zadaniami. Mam nadzieję, że uzyskam odpowiedź. I z góry dziękuje:P

1.Przekątna kwadratu jest o 2 cm dłuższa od jego boku. Jaki obwód ma ten kwadrat?
2.Wysokość pewnego trójkąta równobocznego jest o 3 cm krótsza od jego boku. Oblicz długość boku tego trójkąta.

Wydają się banalne:P ale według mnie są trudne:P
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Przekątna kwadratu

Post autor: Kartezjusz »

1.bok kwadratu: -a:
Przekątna kwadratu \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\) ze wzoru ,ale i : a+2 z warunków zadania.
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=a+2}\) a wyjmuję przed nawias.Wcześnie wiadome oddzieliłem od niewiadomych.
\(\displaystyle{ a(\sqrt{2}-1)=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{\sqrt{2}-1}= a}\) i masz ( ewentualnie uniewymiernij)
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Przekątna kwadratu

Post autor: marcinn12 »

2.
\(\displaystyle{ h=a-3}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a-3=\frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a-6=a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 2a-a \sqrt{3}=6}\)
\(\displaystyle{ a(2- \sqrt{3})=6}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{6}{2- \sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ a=12+6 \sqrt{3}}\)
Hellbike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zg
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Przekątna kwadratu

Post autor: Hellbike »

dlaczego przekatna to \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\) ?

z f. tryg stosunek przekatnej do boku powinien wynosic \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\), czyli

\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2} = \frac{a}{a+2}}\)

czyli


\(\displaystyle{ a = \frac{2\sqrt{2}}{2-\sqrt{2}}}\)

@edit

widze, ze zachodzi rownosc. ale nie rozumiem, dlaczego.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Przekątna kwadratu

Post autor: Kartezjusz »

bo \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}= \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
kamila_2042
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 20 sty 2010, o 16:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy

Przekątna kwadratu

Post autor: kamila_2042 »

Kartezjusz pisze:1.bok kwadratu: -a:
Przekątna kwadratu \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\) ze wzoru ,ale i : a+2 z warunków zadania.
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=a+2}\) a wyjmuję przed nawias.Wcześnie wiadome oddzieliłem od niewiadomych.
\(\displaystyle{ a(\sqrt{2}-1)=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{\sqrt{2}-1}= a}\) i masz ( ewentualnie uniewymiernij)
a skąd jest -1? w \(\displaystyle{ a(\sqrt{2}-1)=2}\) ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Przekątna kwadratu

Post autor: piasek101 »

Bo \(\displaystyle{ a\sqrt 2 - 1a=2}\)
ODPOWIEDZ