Koło i równoległobok, dowieść nierówność.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 mar 2009, o 11:47
- Płeć: Kobieta
Koło i równoległobok, dowieść nierówność.
Równoległobok zawiera koło o promieniu r i zawarty jest w kole o promieniu R Udowodnij że \(\displaystyle{ \frac{R}{r} \ge \sqrt{2}}\).
Ostatnio zmieniony 2 mar 2009, o 14:19 przez Justka, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.Poprawa wiadomości.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.Poprawa wiadomości.
- bzyk12
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 43 razy
Koło i równoległobok, dowieść nierówność.
jedyny równoległobok w który da się wpisac koło to taki który ma wszystkie boki równe, bo wynika to z warunku opisywalności(a+b=c+d). W dodatku jest on wpisany w okrąg to suma przeciwległych kątów musi byc równa i wynosić 180 st.To jedyną figurą którą znam spełniajacą te warunki to kwadrat i wtedy stosunek promienia okręgu opisanego do wpisanego wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{R}{r}= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{R}{r}= \sqrt{2}}\)