Dwa okręgi, wspólna część, oblicz promienie.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wwaaxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 14 sty 2009, o 17:15
Podziękował: 6 razy

Dwa okręgi, wspólna część, oblicz promienie.

Post autor: wwaaxx »

Dwa okręgi o jednakowych promieniach przecinają się w dwóch punktach. W figurę ograniczającą wspólną część kół wpisano romb o przekątnych 6a, 12a, a>0. Obliczyć promień tych okręgów.
Ostatnio zmieniony 1 mar 2009, o 22:05 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
piotrekgabriel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 35 razy

Dwa okręgi, wspólna część, oblicz promienie.

Post autor: piotrekgabriel »




Może jest prostszy sposób rozwiązania, ale...
1. Znajdujemy \(\displaystyle{ |AB|=x=\sqrt{9a^{2}+36a^{2}}=3\sqrt{5}a}\) - z pitagorasa
2. Wykazujemy, że \(\displaystyle{ ABS_{1} \sim DCB}\) - z kątów dopisanego i środkowego, i z paru innych takich
3. \(\displaystyle{ \frac{r}{x}=\frac{x}{6a} \Rightarrow r=\frac{x^{2}}{6a}=7.5a}\)
ODPOWIEDZ